Întrebări frecvente
Cum se face admiterea la UEMR la studiile universitare de licenţă și masterat?
La UEMR, admiterea la studiile de licenţă în anul universitar 2019-2020, în funcţie de domeniul de studiu, se face prin concurs, pe baza mediei generale de admitere, calculate ca medie ponderată între:
- Nota obținută la proba 1 de concurs (Anexa 2 din Metodologia de admitere) și
- Nota obținută la proba 2 de concurs (media la examenul de bacalaureat).
Admiterea la studiile de masterat în anul universitar 209-2020 se face, prin concurs, pe baza mediei generale de admitere, calculată ca medie ponderată între:
- Nota obținută la proba 1 de concurs (Anexa 2 din Metodologia de admitere) și
- Nota obținută la proba 2 de concurs (media la examenul de licență/diplomă).
Ce pot face dacă nu mă descurc să mă înscriu on-line?
La sediul universității sunt puse la dispoziția candidațiilor centre de asistență menite să ofere sprijin logistic viitorilor studenți în operațiunile aferente admiterii online – în Campus Cafe – Corpul D.
Centrele de consultanță funcționează pe perioada admiterii, de luni până vineri în intervalul 9 – 16, sâmbăta de la 9 la 13.
Ce taxe se achită la admitere?
Taxa de înscriere la concursul de admitere este de 100 lei, iar taxa de înmatriculare este de 100 lei (pentru cei admiși), indiferent de ciclul de studii, licență sau masterat, sau de forma de învățământ pentru care optează candidatul, învățământ cu frecvență sau învățământ cu frecvență redusă.
Cine beneficiază de scutiri pentru taxele de înscriere?
Scutirile de la taxa de înscriere se acordă pentru: copiii personalului didactic şi didactic auxiliar aflat în activitate sau pensionat, candidaţii proveniţi din centrele de plasament, candidaţii cu handicap, candidații la studiile universitare de licență care în perioada studiilor liceale au obținut premiile I, II, III sau mențiuni la faza finală a olimpiadelor sau concursurilor școlare naționale sau internaționale recunoscute de Ministerul Educației Naționale. Aprobarea scutirii de la plata taxei de înscriere se face de către comisiile de admitere pe facultăţi/departamente.
Unde se achită taxa?
Taxa de înscriere se plăteşte la casieria UEMR şi se depune o copie a chitanţei la dosarul de înscriere sau ordin de plată cu specificația Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, CUI 3061983, Trezoreria Reşiţa, RO41TREZ18120F330500XXXX. În situaţia plăţii online se va specifica: facultatea pentru care se face plata, domeniul de studii, numele și prenumele candidatului.
Cum se confirmă locul?
Candidaţii declaraţi admişi se vor înmatricula personal, prin completarea la secretariatul facultăţii a unei cereri de înmatriculare, la care se ataşează chitanţa de plată a taxei de înmatriculare. Fiecare candidat care după afişarea rezultatelor finale este declarat admis, trebuie să plătescă taxa de înmatriculare de 100 de lei şi să depună o copie după chitanţă la dosar.
Cum se realizează clasificarea candidaților admiși?
Candidații care susțin concursul de admitere se clasifică în ordinea descrescătoare a mediei generale de admitere. Media generală de admitere se calculează ca medie ponderată a notelor obținute la probele concursului de admitere.
Ce acte trebuie să conțină dosarul de admitere pentru studiile de licență și masterat?
Dosarul de concurs al candidatului (de tip dosar plic), pentru studiile de licență, va conține:
- Fișă de înscriere tip;
- Diploma de bacalaureat, în original sau o copie a acesteia certificată conform cu originalul, pentru candidații înscriși la mai multe domenii de studii;
- Foaia matricolă, în original sau o copie a acesteia certificată conform cu originalul, pentru candidații înscriși la mai multe domenii de studii;
- Copie a certificatului de naștere, certificată conform cu originalul;
- Copie a certificatului de căsătorie, dacă este cazul;
- Copie după prima filă din buletinul de identitate sau după cartea de identitate;
- Eseu motivațional/academic (pentru programele de studii unde se solicită la proba I de concurs);
- Adeverință medicală cu avizul medicului de familie – „apt pentru înscrierea la facultate”, excepţie făcând candidaţii de la programul de studii Educaţie fizică şi sportivă, care vor prezenta o adeverinţă medicală ce va conţine: MRF, EKG, aceasta trebuind să fie vizată de un cabinet medical sportiv cu menţiunea „APT PENTRU EFORT FIZIC”;
- Adeverință examen psihologic și integritate psihică – exclusiv pentru candidații domeniului teologic;
- Trei fotografii color actuale ale candidatului, tip 3/4 pe hârtie fotografică mată;
- Chitanţa de plată a taxei de înscriere la concursul de admitere;
- Candidaţii absolvenţi de învăţământ superior, care doresc să urmeze un alt domeniu de licenţă, vor completa dosarul cu o copie a diplomei de licenţă (certificată conform cu originalul) şi o adeverinţă din care să rezulte regimul şi perioada de studii cu taxă şi/sau fără taxă de la prima facultate;
- Candidaţii studenţi, care doresc să urmeze un al doilea domeniu de licenţă, vor completa dosarul cu o adeverinţă de la instituţia de învăţământ la care sunt înmatriculaţi din care să rezulte calitatea de student, regimul şi perioada de studii cu taxă şi/sau fără taxă la instituţia respectivă.
- Candidaţii pentru domeniul de licenţă Teologie vor prezenta la dosar şi Binecuvântarea Episcopului Caransebeşului.
Dosarul cu documentele necesare înscrierii la concursul de admitere, pentru studiile de masterat, sunt:
- Fișă de înscriere tip;
- Diploma de licenţă, în original sau o copie a acesteia certificată conform cu originalul, pentru candidaţii înscrişi la mai multe programe de studii de masterat;
- Suplimentul la diploma de licenţă sau Foaia matricolă, în original sau o copie certificată conform cu originalul;
- Copie a certificatului de naştere, certificată conform cu originalul;
- Copie a certificatului de căsătorie, dacă este cazul;
- Copie după prima filă din buletinul de identitate sau după cartea de identitate;
- Adeverinţă medicală cu avizul medicului de familie – „apt pentru înscrierea la facultate”;
- Eseu motivațional/academic (pentru programele de studii unde se solicită la proba I de concurs);
- Trei fotografii color actuale ale candidatului, tip2/3;
- Chitanţa de plată a taxei de înscriere la concursul de admitere;
- Candidaţii absolvenţi de studii de masterat, care doresc să urmeze un al doilea program de masterat vor depune la dosar şi o adeverinţă de la instituţia organizatoare de masterat la care a studiat, din care să rezulte regimul şi perioada de studii cu taxă şi/sau fără taxă de la primul masterat.
Care sunt cerințele pentru cei care doresc să se înscrie la mai multe domenii de studii?
Candidații, care se înscriu la mai multe domenii de studii din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, vor depune dosarul cu toate actele numai la prima opțiune de domeniu. Pentru celălalt/celelalte domenii, înscrierea se face numai pe baza cererii de înscriere, chitanței de plată a taxei de înscriere și a copiilor după documentele solicitate conform metodologiei de admitere şi depuse la prima opțiune de domeniu. Numărul dosarului cu prima opțiune este menționat, în mod obligatoriu, în celălalt/celelalte dosar(e) de concurs.
Candidații trebuie să se înscrie personal?
Înscrierea la concursul de admitere se face on-line, pe baza cărții de identitate/pașaportului și a celorlalte documente prevăzute în metodologia de admitere.
Când se semnează contractul de studii?
Contractul de studii se semnează în momentul confirmării locului și plata taxei de înmatriculare.
Când se achită taxele de studii?
Studenții admiși pe locurile cu taxă au obligația de a achita prima rată la înmatriculare, în momentul semnării contractului de studii. Celelalte rate se achită conform prevederilor contractuale.
Se acordă burse studenților din anul I de la studiile universitare de licență și masterat?
Pot fi acordate burse studenților din anul I care îndeplinesc condițiile de medie pentru acordarea uneia dintre burse în limita fondurilor disponibile.
Din fondurile alocate de la bugetul de stat, UEMR poate acorda: burse pentru stimularea performanței academice, burse sociale, burse sociale ocazionale, burse speciale, burse pentru stagii de studii universitare și postuniversitare în țară/străinătate, burse de studiu pentru mediul rural și alte forme de sprijin material.
Din veniturile proprii, UEMR poate acorda suplimentar: burse UEMR de ajutor social, burse UEMR servicii și burse speciale UEMR servicii.
În UEMR, studenţii pot cumula în același timp burse acordate din bugetul de stat cu cele acordate din venituri proprii ale universităţii. Bursele sociale se pot cumula cu oricare altă bursă reglementată în prezentul regulament.
Calendarul sesiunii de admitere septembrie 2020
Licență
Master
Taxa de înscriere este de 100 lei/program de studii.
Candidații care au obținut premii (I, II, III sau mențiune) la olimpiade școlare naționale sau la competiții sportive naționale sunt scutiți de plata taxei de înscriere.
Taxa de școlarizare (pentru locurile cu taxă) este de 2.400 lei/an pentru studii de licență (IF și ID) și 2.700 lei/an pentru studii de master.
Taxa de școlarizare se poate achita în patru rate.
Studenții care achită integral taxa de școlarizare pentru anul universitar 2020-2021 până la 15.10.2020 beneficiază de reducerea cu 10% a cuantumului acestei taxe.
Facultățile UEMR și programele de studii / capacitate de școlarizare
Probe la admitere
Facultatea de Inginerie şi Management
Studii de licenţă – 4 ani
Electromecanică (Em): Nota obținută la proba scrisă E(c) de la bacalaureat, respectiv proba scrisă diferențiată în funcție de filieră, profil și specializare (20%) / Media generală a examenului de bacalaureat (80%)
Informatică industrială (INFO): Nota obținută la proba scrisă E(c) de la bacalaureat, respectiv proba scrisă diferențiată în funcție de filieră, profil și specializare (20%) / Media generală a examenului de bacalaureat (80%)
Inginerie mecanică (IM): Nota obținută la proba scrisă E(c) de la bacalaureat, respectiv proba scrisă diferențiată în funcție de filieră, profil șispecializare (20%) / Media generală a examenului de bacalaureat (80%)
Facultatea de Ştiinţe Economice / 210 locuri
Studii de licență – 3 ani
Contabilitate și informatică de gestiune (CIG): Nota/Media notelor obținute în anii de liceu la una dintre următoarele discipline (în ordinea priorităților): 1. Economie; 2. Educație antreprenorială; 3. Logică; 4. Altă disciplinărelevantă pentru domeniul de studii, dacă nu se regăseșteîn foaia matricolă niciuna dintre celelalte discipline enunțate anterior (20%) / Media generală a examenului de bacalaureat (80%)
Economia comerțului, turismului și serviciilor (ECTS): Nota/Media notelor obținute în anii de liceu la una dintre următoarele discipline (în ordinea priorităților): 1. Economie; 2. Educație antreprenorială; 3. Logică; 4. Altă disciplinărelevantă pentru domeniul de studii, dacă nu se regăseșteîn foaia matricolă niciuna dintre celelalte discipline enunțate anterior (20%) / Media generală a examenului de bacalaureat (80%)
Marketing (Mk): Nota/Media notelor obținute în anii de liceu la una dintre următoarele discipline (în ordinea priorităților): 1. Economie; 2. Educație antreprenorială; 3. Logică; 4. Altă disciplinărelevantă pentru domeniul de studii, dacă nu se regăseșteîn foaia matricolă niciuna dintre celelalte discipline enunțate anterior (20%) / Media generală a examenului de bacalaureat (80%)
Facultatea de Ştiinţe Sociale / 255 locuri
Studii de licență – 3 ani
Administraţie publică (AP): Nota obținută la proba scrisă E(c) de la bacalaureat, respectiv proba scrisă diferențiată în funcție de filieră, profil șispecializare (20%) / media generală a examenului de bacalaureat (80%)
Asistenţă socială (AS): i Nota obținutăla proba scrisă E(c) de la bacalaureat, respectiv proba scrisă diferențiată în funcție de filieră, profil șispecializare (20%) / Media generală a examenului de bacalaureat (80%)
Educaţie fizică şi sportivă (EFS): Media notelor la disciplina Educație fizică pe anii de liceu (75%) / Media generală a examenului de bacalaureat (25%)
Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (PIPP): Nota obținută la proba scrisă la Limba română, din cadrul examenului de bacalaureat (20%) / Media generală a examenului de bacalaureat (80%)
Departamentul de Învăţământ la Distanţă
Studii de licenţă – 3 ani
Administrație publică (AP_ID): Nota obținută la proba scrisă E(c) de la bacalaureat, respectiv proba scrisă diferențiată în funcțiede filieră, profil și specializare (20%) / Media generală a examenului de bacalaureat (80%)
Marketing (Mk_ID): Nota/Media notelor obținute în anii de liceu la una dintre următoarele discipline (în ordinea priorităților):1. Economie; 2. Educațieantreprenorială; 3. Logică; 4. Altă disciplină relevantă pentru domeniul de studii, dacă nu se regăseșteîn foaia matricolă niciuna dintre celelalte discipline enunțate anterior (20%) / Media generală a examenului de bacalaureat (80%)
Facultatea de Inginerie şi Management
Studii masterale – 2 ani
Concepţia și testarea sistemelor mecanice (CTSM): Eseu academic (20% – conf. Anexei 14) / Media generală a examenului de licență/diplomă (80%)
Sisteme electromecanice avansate (SEA): Eseu academic (20% – conf. Anexei 14) / Media generală a examenului de licență/diplomă (80%)
Facultatea de Ştiinţe Economice
Studii masterale – 2 ani
Administrarea afacerilor în turism, comerţ şi servicii (AATCS): Eseu academic (20% – conf. Anexei 14) / Media generală a examenului de licență/diplomă (80%)
Expertiză contabilă şi evaluarea firmei (ECEF): Eseu academic (20% – conf. Anexei 14) / Media generală a examenului de licență/diplomă (80%)
Marketing şi comunicare în afaceri (MCA): Eseu academic (20% – conf. Anexei 14) / Media generală a examenului de licență/diplomă (80%)
Facultatea de Ştiinţe Sociale / 180 locuri
Studii masterale – 2 ani
Administraţie Publică Europeană (APE): Eseu academic (20% – conf. Anexei 14) / Media generală a examenului de licență/diplomă (80%)
Educație fizică școlară și activități extracurriculare (EFSAE): Eseu academic (20% – conf. Anexei 14) / Media generală a examenului de licență/diplomă (80%)
Management educațional (ME): Eseu academic (20% – conf. Anexei 14) / Media generală a examenului de licență/diplomă (80%)
Managementul serviciilor de asistenţă socială (MSAS): Eseu academic (20% – conf. Anexei 14) / Media generală a examenului de licență/diplomă (80%)
Date amănunțite găsiți în documentele de mai jos:
• Anexa 1 – cifra de școlarizare
• Anexa 2 – forme și probe de concurs seseiunea septembrie
• Anexa 3 – calendarul admiterii
• Anexa 4 – taxe admitere
• Anexa 5 – informații personale înscriere
• Anexa 6 – fișa de înscriere
• Anexa 7 – informații personale înmatriculare
• Anexa 8 – FSS (admitere TOD / STPMC)
• Anexa 10 – cerere de înscriere EFS
• Anexa 11 – consimțământ prelucrare a datelor cu caracter personal
• Anexa 12 – declarație admitere
• Anexa 13 – cerere pentru interviu online
• Anexa 14 – Ghid de redactare eseu academic și evaluare eseu
Acte necesare pentru înscriere
– la master
• Cerere de înscriere tip;
• Diploma de licenţă, în original sau o copie a acesteia certificată conform cu originalul, pentru candidaţii înscrişi la mai multe programe de studii de master;
• Suplimentul la diploma de licenţă sau foaia matricolă, în original sau o copie certificată conform cu originalul;
• Copie a certificatului de naştere, certificată conform cu originalul;
• Copie a certificatului de căsătorie, dacă este cazul;
• Copie după prima filă din buletinul de identitate sau după cartea de identitate;
• Adeverinţă medicală tip MS şi aviz al medicului de familie;
• Trei fotografii color actuale ale candidatului, tip 3×4 pe hârtie fotografică mată;
• Chitanţa de plată a taxei de înscriere la concursul de admitere.
– la licență
• Cerere de înscriere tip;
• Diploma de bacalaureat, în original sau o copie a acesteia certificată conform cu originalul, pentru candidaţii înscrişi la mai multe domenii de studii;
• Foaia matricolă în original sau o copie a acesteia certificată conform cu originalul, pentru candidaţii înscrişi la mai multe domenii de studii;
• Copie a certificatului de naştere, certificată conform cu originalul;
• Copie a certificatului de căsătorie, dacă este cazul;
• Copie după prima filă din buletinul de identitate sau după cartea de identitate;
• Adeverinţă medicală tip MS şi aviz al medicului de familie;
• Trei fotografii color actuale ale candidatului, tip 3×4 pe hârtie fotografică mată;
• Chitanţa de plată a taxei de înscriere la concursul de admitere;
• Candidaţii absolvenţi de învăţământ superior care doresc să urmeze un alt domeniu de licenţă, vor completa dosarul cu o copie a diplomei de licenţă (certificată conform cu originalul) şi o adeverinţă din care să rezulte regimul şi perioada de studii cu taxă şi/sau fără taxă de la prima facultate;
• Candidaţii studenţi care doresc să urmeze un al doilea domeniu de licenţă, vor completa dosarul cu o adeverinţă de la instituţia de învăţământ la care sunt înmatriculaţi, din care să rezulte calitatea de student, regimul şi perioada de studii cu taxă şi/sau fără taxă la instituţia respectivă;
• Candidaţii pentru domeniul de licenţă Teologie vor prezenta la dosar şi Binecuvântarea Episcopului Caransebeşului.
Școlarizarea românilor de pretutindeni
În categoria românilor de pretutindeni sunt cuprinși cetățenii, cu origini românești, care nu dețin o carte de identitate românească. Aceștia pot proveni din: Republica Moldova, Albania, Bulgaria, Croația, Diaspora, Grecia, Israel, Macedonia, Serbia, Ucraina, Ungaria.
Dosarul de concurs pe care candidații îl vor depune la înscriere, va conține următoarele documente depuse în dosar plic:
- Cerere de înscriere (Anexa 2 la Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni) ;
- Copia certificatului de naștere, însoțită de traducerea în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
- Copia pașaportului, valabil cel puțin 6 luni de la începerea programului de studii pentru care optează candidatul – copie după primele 3 pagini;
- Copia certificatului de căsătorie, după caz, însoțită de traducerea în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
- Copia diplomei de Bacalaureat sau echivalentă sau, după caz, adeverința (pentru absolvenții anului curent) de promovare a examenelor naționale de absolvire a învățământului liceal, însoțită de traducerea în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
- Copii ale foilor matricole pentru studiile liceale absolvite, însoțite de traducerea în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
- Declarație privind apartenența la identitatea culturală română (Anexa 3);
- Dovada studierii limbii române emisă de o instituție de învățământ acreditată din Serbia sau de misiunile diplomatice ale României în această țară, în cazul candidaților care nu au urmat liceul în România;
- Copia recomandării ierarhilor sau acordul conducătorilor locali de culte, pentru candidații la admiterea în învățământul superior teologic, după caz;
- Adeverință medicală;
- 4 fotografii color tip diplomă;
- Acord de prelucrare a datelor personale.
Dosarul de concurs se depune prin e-mail la adresa romanidepretutindeni@uem.ro până în data de 30.07.2020 (inclusiv).
În termen de 48 ore de la primire, se va confirma verificarea conținutului dosarului de înscriere.
Fiecare candidat declarat admis va confirma locul prin completarea dosarului de înscriere cu Anexa 4, respectiv cu diploma de bacalaureat și foaia matricolă în original.
Notă: pentru românii de pretutindeni nu se percepe taxă de înscriere.
Cifra de şcolarizare pentru studii finanţate de la bugetul de stat
Facultatea de Inginerie şi Management
Studii de licenţă – 4 ani
Electromecanică (Em) 1
Inginerie mecanică (IM) 1
Studii masterale – 2 ani
Concepţia și testarea sistemelor mecanice (CTSM) 1
Sisteme electromecanice avansate (SEA) 1
Facultatea de Ştiinţe Economice
Studii de licență – 3 ani
Contabilitate și informatică de gestiune (CIG) 1
Economia comerțului, turismului și serviciilor (ECTS) 1 (cu bursă)
Marketing (Mk) 1
Studii masterale – 2 ani
Administrarea afacerilor în turism, comerţ şi servicii (AATCS) 1
Expertiză contabilă şi evaluarea firmei (ECEF) 2 (1 cu bursă)
Marketing şi comunicare în afaceri (MCA) 2 (1 cu bursă)
Facultatea de Ştiinţe Sociale
Studii de licență – 3 ani
Administraţie publică (AP) 1
Asistenţă socială (AS) 1
Educaţie fizică şi sportivă (EFS) 1 (cu bursă)
Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (PIPP) 1
Teologie ortodoxă didactică (TOD) 1
Studii masterale – 2 ani
Administrație Publică Europeană (APE) 2 (1 cu bursă)
Educație fizică școlară și activități extracurriculare (EFSAE) 1
Management educațional (ME) 1 cu bursă
Managementul serviciilor de asistență socială (MSAS) 1
Studii de teologie pastorală şi misiune creștină (STPMC) 1
Baza legală
OMEN nr. 3900/16.05.2017 privind aprobarea Metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat din România, pe locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv, fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, începând cu anul universitar 2017-2018 (Anexa 1 – an pregătitor, Anexa 2 – cerere de înscriere, Anexa 3 – declarație de apartenență, Anexa 4 – confirmare loc studii, Anexa 5 – listă diplome).